Non Est Bonum Latitare


Kledij: sportieve kledij is aan te raden. 


Materiaal: Materiaal en zwaarden kunnen gedurende een bepaalde tijd geleend worden van de organisatie. Deze worden voor de huidige maatregelen voor en na de training ontsmet. Zij die een zwaard en beukelaar lenen worden ook gevraagd eerst hun handen te ontsmetten. 


Leeftijd: 14 +,


Ouderen hoeven zich zeker niet afgeschrikt te voelen. 55+, 65+ of 754+ hoeft zeker geen probleem te zijn. naast het actieve/competitieve aspect omvat de sport een rustig en technisch kant. De inhoud voor ouderen kan aangepast worden aan de mogelijkheden van het individu. 


Adres: Momenteel gaan de trainingen door op de binnenlocatie


            Buitenlocatie: .

             Museum Oude Technieken, Prinsenbos, aan het

             Prinsenkasteel,

            Guldendal 20

           1850 Grimbergen


             Binnenlocatie:

              Turnzaal Koningklijk Atheneum Grimbergen

              Campus Fenix

             Lage steenweg 77

             1850 Grimbergen
             


Tijdstip: 19.00-20.30


Trainingsinhoud :Een training van Ex Cineribus is een combinatie van oud en nieuw. Rekening houdende met de moderne kennis rond training, trainingsleer, veiligheid en letselpreventie worden de technieken van middeleeuwse schermtechnieken getraind.


Trainingen kunnen, in functie van je eigen mogelijkheden,  intensief  of eerder gematigd zijn, gaande van enkel technische uitvoeringen tot competitief gerichte wedstrijdvormen.


Voor onze iets oudere leden zijn aangepaste technieken en oefeningen ter beschikking.  




Materiaal: Ex cineribus gebruikt de combinatie van het eenhandig "Arming Sword" of "Ridderzwaard" en de Beukelaar, een klein rond schilt met een diameter vanongeveer 25-35 cm. Om het geheel veilig te houden wordt er beschermmateriaal zoals schermhelmen, handschoenen e.a. gebruikt De organisatie voorziet zelf materiaal voor beginnende leden. Deze wapens zijn niet scherp en bevatten een afgeronde punt. 


Wanneer je wilt bijven trainen vragen we om zo snel mogelijk eigen materiaal aan te schaffen. Deze kunnen aangeschaft worden bij de organisatie. Er zijn verschillende soorten zwaarden (lengte, gewicht, kleur,...) waar je uit kan keizen.  In tussentijd kan materiaal geleend worden. 


Zwaardvechten
KAG Grimbergen
Museum voor Oude technieken MOT

Frequantly Asked Questions: Enkele vaakgestelde vragen.


Q1) Ik heb de eerste training gemist. Kan ik nog deelemen?

A1)Uiteraard is dit geen probleem. Nieuwelingen zijn steeds welkom. In uw eerste training wordt u individueel begeleid om deze achterstand weg te werken.


Q2) Is deze sport niet gevaarlijk?

A2) Elke sport is onderheving aan een basisrisico. De wapens die op training gebruikt worden zijn uiteraard bod en hebben geen punt waardoor gebruik veilig is. Verder wordt er gebruik gemaakt van veilig beschermmateriaal en wordt er bedachtzaam getraind. Hierdoor is deze sport even veilig als andere sporten. 


Q3) Ben ik niet te oud.

A3)Ouderen hoeven zich zeker niet afgeschrikt te voelen. 55+, 65+ of 754+ hoeft zeker geen probleem te zijn. Naast het actieve/competitieve aspect omvat de sport een rustig en technisch kant. De inhoud voor ouderen kan aangepast worden aan de mogelijkheden van het individu. 


Q4) wat is het verschil met modern schermen?

Modern schermen heeft zich ontwikkels vanaf om en bij de 18e eeuw tot wat het nu is. Ex Cineribus traint volgens 12-16e eeuwse technieken met het klassiek middeleeuws zwaard. 


Q5) Wat is het verschil met re-enactment en living history.

A5) Wij gebruiken moderne beschermkledij en uitrusting. De technieken die wij bestuderen zijn technieken die gedaan werden in de 12e-16e eeuw en zijn in sommige re-enactment settingen niet toegestaan.  Onze moderne beschermkledij maakt dit wel mogelijk.